fredag 17 augusti 2007

80-talsvideor, hur tänkte de? (del 3)

Paul Weller är en artist som är väldigt mån om sin integritet och framtoning. Han levererade tuff, rak och punkig musik med sin grupp The Jam som skivdebuterade 1977. Paul var gruppens självklare ledare och frispråkige talesman till dess att han upplöste gruppen hösten 1982.

Det är därför konstigt att han med sin nya grupp The Style Council gjorde videon Long Hot Summer, eller som vi döpt om den till i bekantskapskretsen: gayvideon.

På Youtube har någon skrivit så här om den: "Why would two supposedly straight men come out with a queerbait video like this?" respektive "Best Style Council song ever but my god this is a seriously gay clip! Wonder if they were taking the piss or was it just the 80's?" Ja, det kan man fråga sig.

T, som en gång i tiden var aktiv i Jams svenska fan club och som har träffat Paul Weller flera gånger säger att han tror att Weller velat provocera.

- Dessutom var ju 80-talet mer "gay" än vår tid. Killar hade ofta smink. Och jag tyckte inte att den här videon var gay när jag såg den då.

Ingredienser: kanalbåtar, bongotrummor, homoerotiska undertoner, naken hud, dans på pickninckfilt.

Min reflektion: Förmodligen har T rätt. Och scenen när de två männen ligger och smeker varandras öron har nog tillkommit som ett skämt.
OBS! Det här handlar inte alls om att skratta åt bögar. Det skojiga är Wellers plötsliga "humörsvängning" och att videon är så otippat sliskig.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Videon är ju faktiskt häpnadsväckande sliskig!!! Jag är stum av förfäran och förtjusning. Gillar verkligen detta ämne och hoppas på många fler delar :)

Anonym sa...

80-talvideor kan man aldrig få för många av. Mina favoriter är Soft cell med tainted love och Human league med don't you want me baby. Kanske inte så gayiga som gayvideon. Men underbart flamboyant.
Båda finns på youtube.
/Pernilla

Anonym sa...

Duran Duran med Rio är en annan otroligt "läcker" video som bara väntar på analys!

Anonym sa...

Jag gillar också när de dansar lite blygt vid picknickfilten i videon.
Fortsätt gärna vaska 80-talsguld.