torsdag 3 mars 2011

Depression - inget att skämmas för

Det finns tyvärr fortfarande människor i det här landet som tror att depression handlar om egoism och att de som drabbats bör skärpa sig. I själva verket är det en sjukdom som ställer till med stora problem för den drabbade och dess anhöriga. I värsta fall kan den leda till döden. Men det finns hjälp att få, både psykoterapeutiska metoder (kognitiv terapi/KBT) och läkemedel som har bra effekt vid depressionstillstånd. Problemet är väl att det är svårt att känna igen en depression när man först drabbas.

Många väljer dessutom att ignorera problemen och säga att "jag klarar mig". Varför är det så fult att söka hjälp? Ska diabetiker slänga sprutorna för att det är fult att vara diabetiker? I dag tycker vi att det är konstigt att kvinnor skämdes när de fick cancer i livmodern för bara ett par generationer sedan. Varför skäms folk fortfarande för depressioner?

Vanliga symtom:
nedstämdhet
sömnstörningar
ångest och oroskänslor
irritabilitet
värk, sveda och smärtor
förstoppning och muntorrhet
koncentrationssvårigheter

Här kan du läsa mer.

(Ja, jag är allvarlig i dag. Jag är dock inte deprimerad själv. Det kommer säkert något skojigare inlägg senare)

2 kommentarer:

Anonym sa...

i bland är medicin enda utvägen, men väg också in alla biverkningar på dessa läkemedel, på nätet står mycket som man bör ta ställning till ,innan man börjar medicinera.

Eva sa...

Enda utvägen? Självklart finns biverkningar av dessa mediciner, men det gör det för i princip ALLA mediciner. Ska man gå och må dåligt och låta hela sin omgivning må dåligt under tiden? Är det det du menar?

Sitter du och väger fördelar mot nackdelar även när det gäller andra allvarliga sjukdomar? Skulle inte tro det, va?

Men visst, kognitiv beteendeterapi och liknande är jättebra. Det sämsta man kan göra är att bara vänta på att det ska gå över. Snacka med din doktor! Hon kan hjälpa dig med alternativ.