torsdag 21 augusti 2008

Slaget i Sävar, någon?

I dag fick jag ett meddelande om att regeringen har beslutat att stödja projektet "Sista Slaget" som ett led i firandet av märkesåret 1809.

Pressmedelandet är mystiskt på alla vis.

Man skriver att "Som en av flertal officiella aktiviteter under märkesåret planerar föreningen Interaktiv historia tillsammans med bland andra Umeå Kommun en reenactment (återuppförande) av Slaget i Sävar. Regeringen beviljar Umeå kommun 1,5 miljoner kronor i medfinansiering av aktiviteterna."

Ska man veta vad ett "Märkesår" är? Varför använda en så töntig term som reenactment? Och varför skickar regeringen ut det här?

Jag har växt upp inte så långt från Sävar, men slaget där var ingenting som togs upp i skolan. Fast vem vet, jag var kanske sjuk under just den lektionen? Att vi krigade 1809 och att det därmed snart är 200 år Sverige deltog i krig är något som jag, faktiskt, lärde mig på mjölkpaketet hemma i Västerbotten.

Jaja, friskt jobbat av Umeå kommun i alla fall! Förhoppningsvis ökar det turismen till gamla kära Västerbotten.

Jag har hittat en ambitiös webbplats om Sävar och kriget 1808-1809 här. Intressant läsning. Tyvärr verkar inte alla sidor fungera.

2 kommentarer:

Christer sa...

Hej Eva!

Ja, Du har rätt, slaget vid Sävar och de efterföljande resultatet är lika ofta upptagna i läroböcker som den norrländska skogens, gruvornas och vattenkraftens betydelse. Men slaget räddade delvis Norrbottens gruvor och deras rikedomar åt Sverige och bidrog därmed till vår nutida välfärd. Med detta hoppas vi att kunna bidra till att ändra på den bristande historieundervisningen och -skrivningen.

Det är "Föreningen Interaktiv Historia" som anordnar en mängd evenemang före och kring den 19 augusti 2009 (200-årsdagen av Slaget vid Sävar). En av dessa evenemang är ett "reenactment" (som det heter över större delen av världen) eller som vi brukar säga "ett återskapande av slaget" vid Sävar ("Sista Slaget") med med åtföljande fredskonferens.

Förra året satte vi upp pjäsen "Dagarna i Tilsit" och i höst sätter vi upp pjäsen "Sveabord, allt för att rikta blickarna mot "Sista Slaget" (på svensk mark).

Vi har redan fått 550 000 kronor av Umeå komun och genom att dra in ytterligare pengar i ett EU projekt får vi ett ekonomisk underlag att genomföra "Sista Slaget".

Föreningen Interaktiv Historia som ligger bakom det Sista Slaget är en förening som växt fram lokalt i Sävar och viss mån Umeå ur rollspelskretsar och som engagerar många ungdomar, likväl som ett antal. "vuxna". Om man vill veta mer så kan man titta in på vår website:
www.interaktivhistoria.se

mvh
Christer Edling
eldsjäl och lärare i historia i Sävar ;-)

Eva sa...

Sure, men varför skickar regeringen ut det här pressmeddelandet? För att landshövdíngen Chris Heister har bra kontakter på departementet? ;-)

Jag tycker som sagt att det här är intressant, men den här typen av pressmeddelanden brukar jag inte få.