Lax- och koriandersoppa
4–6 stora portioner
250 gram laxfilé, skuren i 12 bitar
½ dl citronsaft
2 röda chilifrukter, urkärnade
4 vitlöksklyftor
6 cm ingefära
1 tsk korianderfrö
1 knippa koriander
4 msk sesamolja
1 ¼ l kokosmjölk (OBS! inte light!)
8 dl fiskbuljong
½ dl fisksås
200 gram kokta nudlar
2 salladslökar i skivor
mynta, strimlad
Låt laxen marinera i citronsaften i 30 minuter i rumstemperatur.
Lägg chili, vitlök, ingefära, koriander och olja i en matberedare. Kör alltsammans till en fin pasta.
Värm en gryta och lägg i kryddpastan. Häll i kokosmjölk och fiskbuljong och rör om ordentligt. Låt soppan koka i tio minuter. Tillsätt fisksås, nudlar och laxbitar. Ta soppan från värmen och låt den stå tills laxen är färdig, vilket tar 1-2 minuter.
Häll upp soppan i portionsskålar, strö över salladslök och mynta och servera.
Den som inte gillar lax kan pröva med räkor i stället.
4–6 stora portioner
250 gram laxfilé, skuren i 12 bitar
½ dl citronsaft
2 röda chilifrukter, urkärnade
4 vitlöksklyftor
6 cm ingefära
1 tsk korianderfrö
1 knippa koriander
4 msk sesamolja
1 ¼ l kokosmjölk (OBS! inte light!)
8 dl fiskbuljong
½ dl fisksås
200 gram kokta nudlar
2 salladslökar i skivor
mynta, strimlad
Låt laxen marinera i citronsaften i 30 minuter i rumstemperatur.
Lägg chili, vitlök, ingefära, koriander och olja i en matberedare. Kör alltsammans till en fin pasta.
Värm en gryta och lägg i kryddpastan. Häll i kokosmjölk och fiskbuljong och rör om ordentligt. Låt soppan koka i tio minuter. Tillsätt fisksås, nudlar och laxbitar. Ta soppan från värmen och låt den stå tills laxen är färdig, vilket tar 1-2 minuter.
Häll upp soppan i portionsskålar, strö över salladslök och mynta och servera.
Den som inte gillar lax kan pröva med räkor i stället.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar