måndag 5 april 2010

När ska vi privatisera kungahuset?

Normalt sett har jag svårt för att i diskussioner om Sveriges ekonomi ställa saker mot varandra.

Man kan inte säga att om inga fler ishallar skulle byggas eller inga pengar ges till kulturen så skulle det bli mer pengar över till pensionärerna. Eller att vi bättre skulle kunna ta hand om dessa, "våra egna" om vi minskade eller helt avvecklade biståndet till krigs- och katastrofdrabbade länder.

För vi behöver mångfald inom alla områden. Både sport och kultur. Det vinner vi på i längden. Och vi måste se att det finns många som har det betydligt sämre än de som har det sämst hos oss.

Fast ibland blir jag riktigt förbannad. Vi lever i en tid när minsta statliga och kommunala utgift granskas under lupp och allt konkurrensutsätts. Jag har svårt sjuka vänner och släktingar som helt nekas ersättning av samhället. Och känner andra vars pensioner inte ens räcker till det absolut nödvändigaste.

Samtidigt håller vi på och rustar inför ett rekorddyrt bröllop där den ena parten är förmögen - men hon lever ändå på statliga bidrag.Förra året fick hovet ett extra anslag av regeringen på fem miljoner kronor för att förbereda årets kungliga bröllop. I år blir det ytterligare fem miljoner kronor. Och detta utöver det årliga apanaget till den kungliga familjen på 110 miljoner kronor. Och paret har dessutom fått ett slott och stora delar av Hagaparken.

Är detta rimligt, frågar jag mig?

Ja, men de gör ju så bra PR för landet, brukar folk skynda sig att säga. De gör ju ett så bra jobb. Och sedan är det slut på diskussionen. Det här är minerad mark. Ok, det är möjligt att monarkin gynnar oss. Men kan någon visa sådana siffror? Finns det någon undersökning som faktiskt visar att Sverige gynnas av att vi försörjer en kungafamilj och dessutom betalar deras fester? Och allvarligt talat, vad gör de på dagarna som är så bra egentligen?

Jag tycker att det är hög tid att vi privatiserar kungahuset. Först då blir verksamheten transparent. När man i kommunerna måste säga att det inte blir något nytt elljusspår i år eftersom kungen var här och klippte av ett band kommer folk att förstå att detta på intet sätt är gratis.

Läs mer i Expressen: Protester mot regeringens bröllopsmiljoner

Inga kommentarer: