måndag 2 november 2009

Dödlig skörd - toppen eller botten?

För en tid sedan slökollade jag på "skräck"-filmen Dödlig skörd från 1973 som gick på TV 4-film. Den handlar om en pryd polisman som kommer till en skotsk ö efter att ha fått ett tips om att en flicka, Rowan Morrison, försvunnit därifrån. Öborna säger sig inte känna till flickan och är ointresserade i största allmänhet.

Hela filmen utspelas i stort sett i dagsljus, utom en scen där polisen tvingar en gubbe att gräva upp en grav där de slutligen hittar en död hare. Filmen innehåller spralliga musikalnummer, solbelyst ockultism och en besatt Britt Ekland som dansar naken och slår på väggar och dörrar. Christopher Lee porträtterar öns härskare, lord Summerisle, iförd en pastellfärgad kostym och en solgul polotröja. Även han är gladlynt och syns plinka på piano.

Bra? Nja, knappt ens kalkonkul. 22-nyheterna har sällan känts så lockande. Skrämmande, inte ett dugg. Fast jag är kanske ensam om att tycka det? Jag har kanske missuppfattat någonting? SvD skriver nämligen att Sajten totalscifionline.com har listat de allra mest skrämmande skräckfilmerna någonsin, och på den kommer The Wicker Man, som den heter på engelska, trea.



Döm själva när ni sett trailern. Fast den känns betydligt mörkare och mer koncentrerad än den svamliga filmen.

Inga kommentarer: