söndag 17 januari 2010

Långkok är det som gäller just nu

Jag har just tagit en liten paus från matlagningen. Merparten av eftermiddagen har ägnats åt matlagning eftersom vi får en middagsgäst i morgon.

I julklapp fick jag Jens Linders utmärkta bok Långkok av Jerkan, och jag har nu bland annat lagat en soppa med curry och trumpetsvamp som jag ska värma upp. Så här står det i boken:

"Spadet sjuder försiktigt. Undan för undan bryter värmen ner köttets motspänstighet och smakerna mognar. Efter ett par timmar i den heta vätskan faller köttbitarna nästan isär. Buljongen smakar fylligt och milt, mättad med smakämnen som köttet släppt ifrån sig. Tiden har gjort det möjligt. Långkok passar den moderna människan. Inte bara för att rätter som kalops och boeuf bourguignon är mustiga och rika, utan också för att de i själva verket kräver så lite tid. Medan grytan puttrar på spisen kan man läsa en god bok, fixa med bokföringen eller bara umgås."

Blir man inte sugen på det här så måste man vara rätt okänslig för sinnesintryck. Och jo, boken innehåller faktiskt flera vegetariska recept.

Inga kommentarer: