lördag 18 juli 2009

En ny våg av dansband?

Att diskomusiken i hög grad slog ut dansbanden var säkerligen bra för dansbandsmusiken, och en naturlig utveckling. Tänk om all liveunderhållning i landet fortfarande skulle bestå av band med tokroliga namn och färgglada kostymer som gjorde svenska covers på utländska låtar, typ "Du hänger väl med upp?" i stället för "Making your mind up" eller "En rad i ditt dagboksblad" i stället för Nobody's diary".

Nu verkar en ny dansbandsgenre ha uppstått. Dn skriver i dag om vänsterdansbanden Allianz, bland annat Klas-Ingelaz och Lazze Ohlyz, sjunger om strejkrätt, kapitalets ondska och Mona Sahlin till vänligt och dansant komp. Tydligen kallar sig Lazze Ohlyz för ”norra Europas första marxist-leninistiska dansbandsduo”. De skriver på sin blogg att det är just ”Dansbandskampen” i SVT som gjort de politiska dansbanden populära. Deras motto är ”Dans och klasskamp i parken”. Hahahahaha!

DN tar även upp queerdansbandet Klas-Ingelaz som säger att de i ett enkelt sammanhang vill väcka tankar om normer kring kön och sexualitet. Man kanske kan säga att Klas-Ingelaz förflyttar queerdebatten ut från de teoretiska föreläsningssalarna till en opretentiös praktik, skriver DN.

Lyssna på Klas-Ingelaz låt om heteronormen här. Inte världens bästa kvalitet tyvärr, och man ser inte bandet.

Läs hela artikeln "Upp till kamp med en foxtrot" här.

Inga kommentarer: