lördag 3 maj 2008

Det är kryddsmöret som är grejen i den här fettbomben

Vi ska ha gäster på middag. Det är kryddsmöret som är grejen med den fläskfilé provencale som jag då och då lagat till gäster under åtta år. Egentligen tror jag att den skulle bli i princip lika god om man bytte ut köttet mot någon sorts fast fisk, typ sej. Och man skulle säkerligen kunna laga till den med quorn.

Fyra portioner
Ugnstemperatur 225 grader

600 g fläskfilé
salt och peppar
matfett till stekning

6 potatisar, skalade och skivade
2 små squash i skivor
2 röda lökar i skivor
salt och peppar
olja till form och pensling

Vitlökssmör:
100 g smör
3 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk curry
1 msk tomatpuré
1 msk hackad persilja
salt och peppar

Joxa ihop potatis, squash och lök i en smord form, pensla med olja (vet inte om detta är nödvändigt, tror inte det) och släng in detta i ugnen, och låt det stå i cirka 30 minuter.

Blanda kryddsmöret och ställ det i kylen

Putsa och krydda köttet. Bryn det runt om, cirka tio minuter på låg väme. Ta upp köttet, låt det vila en stund och skär det sedan i skivor på cirka 1,5 cm. Vispa ur stekpannan med en halv dl vatten, häll detta på grönsakerna. Lägg köttet ovanpå och klicka över smöret.

Stoppa in i ugnen tills smöret smält.

Smaskens!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om detta är den maträtt jag och A har fått smaka på, så är den suupergod !!!

Eva sa...

Yes, den rätten är det!

Anonym sa...

Den här ska jag laga nån gång, den låter super! Du har ju nämnt rätten vid ett flertal tillfällen /Karin