söndag 26 oktober 2008

Ekotrenden inte över men behöver snyggas till

Ekotrenden är över enligt SvD:s E24. Enligt ledningen hos de stora lågpriskedjorna satsas det stort på ekologiska varor. Men ute i affärerna finns nästan ingenting, skriver de.

"– Alla våra butiker ska ha ekologiska varor, men de är inte speciellt snygga så det är ingen som vill ha dem, säger en tjej bakom kassan på en medelstor Hemtex-butik."

Och där har vi väl svaret på problemet. Ekokläder och dito heminredningsprylar är fortfarande för fula. Det är lite grann som föräldrar som ger töntiga namn till sina utvecklingsstörda barn: ekologiskt görs sämre än det behöver vara bara för att man inte tänker efter och inte förstår vilken guldklimp man håller i. Både barn och kläder förtjänar att vara fina.

En annan anledning till att det inte finns så mycket ekologiskt i hyllorna tror jag är att ekologisk bomull kostar 25 procent mer att framställa. Och så här i ekonomiska orostider känns det nog tungt för många.

Men visst finns det bra eko-alternativ för många. Så sent som i går besökte jag och en kompis Earth Collection i Gamla stan. Och där är det faktiskt inte dyrt. Min klädleverantör Orkan-Lia kör mycket med ekologiskt och med vintagetyger. Inte heller hon gör särskilt dyra saker. Och har man lite mer stålar kan man ju alltid gå på Ekovaruhuset. De har ju dessutom rea ibland och då brukar jag passa på.

Nej, ekotrenden känns intressantare än någonsin, men den behöver göras snyggare för att nå ut till de breda massorna.

Inga kommentarer: