Att vara vuxen innebär som bekant en del förpliktelser. Att vara vuxen innebär att man har ett eget ansvar för sin hälsa, ekonomi och det man en dag lämnar efter sig. Att vara vuxen innebär också att man måste förstå att det finns lagar som gäller alla.
Och är man normalbegåvad inser man dessutom att ens älskade kan dö före en själv.
Därför är det skönt att Sydsvenskan nu tar upp arvscirkusen kring den avlidne succéförfattaren Stieg Larsson. Hans sambo är som de flesta vet upprörd över att det blir Stiegs far och bror som ärver honom.
Sydsvenskan skriver:
"Det kan inte komma som någon överraskning för en i samhällsdebatten deltagande och välutbildad person hur klen sambolagen är jämfört med äktenskapsbalken. Eva Gabrielsson och Stieg Larsson valde att inte gifta sig, delvis av 'säkerhetsskäl', eftersom Stieg Larsson ibland hotades av extremister då han bedrev sin politiska journalistik.
Då blir konsekvenserna exakt dessa. Ansvaret för vad som har hänt är hennes eget."
Det som hänt är naturligtvis djupt tragiskt. Men i Sverige finns ingen moralisk rätt till någons arv. Att Eva Gabrielsson hjälpt till att skapa succéböckerna räcker inte. Om man inte vill eller kan gifta sig med sin partner men planerar att tillbringa framtiden tillsammans så kan man faktiskt skriva ett testamente. Detta gäller även om man har små materiella tillgångar.
Läs Sydsvenskans artikel här: Hur länge är det synd om Eva Gabrielsson?
1 kommentar:
Stieg tog inte med Eva i det testamente som han skrev.
Eva står inte med som medförfattare.
Varför inte göra som Elizabeth Gilbert när hennes bok blev film. Hon sa att när jag har skrivit en bok så släpper jag kontrollen över den, den får då leva sitt egna liv.
Skicka en kommentar