torsdag 8 oktober 2009

Bättre med full ölflaska än en tom?

Det är svårt att säga vilken av dagens forskning, eller snarare vilka forskningsresultat, som kommer att uppskattas i framtiden. Marie Curies upptäckt av radium känns aktuell än i dag. Samtidigt sägs det ju att den som uppfann lobotomin fick ett halvt nobelpris för sin insats. Sedan finns det forskning som bara är löjlig och där man frågar sig hur projektet kunnat drivas från ax till limpa utan att någon satt stopp.

Humortidskriften Annals of Improbable Research delar årligen ut priset Ig Nobel Prize, en slags parodi på Nobelpriset, som ges till forskning som "först får dig att skratta, sedan tänka efter".

Årets fredspris går till några killar på universitetet i Bern, Schweiz, för att de experimentellt undersökt om det är bäst att bli slagen med en full ölflaska i huvudet eller med en tom.

(Referens: "Are Full or Empty Beer Bottles Sturdier and Does Their Fracture-Threshold Suffice to Break the Human Skull?" Stephan A. Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael J. Thali och Beat P. Kneubuehl, Journal of Forensic and Legal Medicine.)

Medicinpriset går till Donald L. Unger från Thousand Oaks, California, USA, för att han undersökt en möjlig orsak till ledinflammation i fingrarna genom att ”knäcka knogarna” på sin högra hand men aldrig på sin vänstra under mer än 60 års tid.

(Referens: "Does Knuckle Cracking Lead to Arthritis of the Fingers?", Donald L. Unger, Arthritis and Rheumatism.)

Jag bara måste veta hur det gick! Är det snällare mot skallen med ett slag med en full ölflaska eller en tom? Och hur ser Donalds högerhand ut i dag?

Läs mer här: Löjlig forskning prisas

1 kommentar:

Anonym sa...

lart mycket